Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Τέλος Χρόνου» για την Ελλάδα διαμηνύει το Eurogroup



Eurogroup, «να σταματήσει η σπατάλη του χρόνου» πάνω διαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους
 Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησε από την Ελλάδα να «σταματήσει η σπατάλη χρόνου» πάνω στις συζητήσεις για την διαπραγμάτευση του χρέους και να συμμετάσχουν σε σοβαρές συνομιλίες για μεταρρυθμίσεις. Σε συνάντηση που είχαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής πλευράς Γιάννης Βαρουφάκης, μαζί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, ο τελευταίος ανέφερε ότι σημειώθηκε μια μικρή πρόοδος στην Ελλάδα από τις συζητήσεις που οι δύο τους είχαν πριν από δύο εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν να εγκρίνουν έναν λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων, πριν απελευθερώσουν τυχόν δάνεια προς την Ελλάδα. Ωστόσο όπως σημείωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα μέχρι στιγμής, έχει σκιαγραφήσει μόνο ένα ευρύ φάσμα των αλλαγών που προορίζεται να κάνει. Ο κ Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «ότι η Ελλάδα έχει λάβει την υποστήριξη μας, και εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι είχαμε προσφέρει ήταν (δούναι και λαβείν) δηλαδή, ότι η συναλλαγή πηγαίνει χέρι με χέρι και σύμφωνα με τους όρους». Είπε επίσης ότι ενώ οι πραγματικές συνομιλίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, «Δεν έχει υπάρξει καμία εφαρμογή, για αυτό και πρέπει να σταματήσει η σπατάλη του χρόνου».





Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης την Παρασκευή, έστειλε μια επιστολή στους λειτουργούς της ευρωζώνης επισυνάπτοντας επτά προγραμματισμένα μέτρα για μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, στη συνάντηση των Βρυξελλών, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της επιστολής ήταν μόνο το σημείο εκκίνησης για την Ελλάδα και ότι τα μέτρα αυτά δεν περιέχουν λεπτομερή στοιχεία. Η Ελλάδα στοχεύει να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ, μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών, καθώς και από την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ως εκ τούτου οι δύο πλευρές, θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους έτσι ώστε να καταστούν επιλέξιμες για περισσότερες πιστώσεις από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στις τράπεζες της Ελλάδας να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 





Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης εισηγήθηκε, αν θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα, εάν η ευρωζώνη θα μπορούσε να απορρίπτει συνέχεια τα σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ Βαρουφάκη και άλλους υπουργούς να χρησιμοποιούν «λίγα λόγια και να κάνουν περισσότερες πράξεις». Σε μια συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή, ο κ Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι επιλογές του, αν μέσω διαλόγου με τους εταίρους δεν κατέληγαν σε συμφωνία; Ο ίδιος απάντησε ότι, «Αν παραστεί ανάγκη, και συναντάμε επαναλαμβανόμενη αδιαλλαξία από τους εταίρους μας, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό, είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος». Αυτό ερμηνεύεται από ορισμένους ως απειλή, στο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να αρνηθεί. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι οι λέξεις που είχε προστεθεί στις παρατηρήσεις του κ Βαρουφάκη «για το ευρώ» ήταν σε παρένθεση. Όπως πρόσθεσαν, η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης ήταν και θα είναι «δεδομένη» και η συμμετοχή της στο Ευρώ δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου